Témakörök
Digitalis szolgáltatások

Microsoft Outlook

Microsoft Windows SBS

Microsoft Windows

Vissza a főoldalra

Segédletek
ASCII kódtábla

PORT-ok listája

RJ-45 bekötések

Domain-ek listája

HTML karakterek

Nemzetközi előhívók

Magunkról
Elérhetőségeink

Írjon nekünk   Digitalis logo
www.uav.hu - Magyar UAV portál

Biztonsági másolat készítése az NTBackup segédprogrammal

Információk:

Az NTBackup segédprogram a Windows 2000 és a Windows XP Professional operációs rendszer beépített biztonsági másolat készítő szoftvere. Segítségével a számítógépen található összes file-ról és az operációs rendszer beállításairól készíthető biztonsági másolat.

  • A Windows XP Home operációs rendszer nem tartalmazza az NTBackup szoftvert.
  • Szerver operációs rendszerek esetén az Exchange szerver adatbázisait is menthetjük vele.
  • Az NTBackup nem csak lemásolja a file-okat, de azok biztonsági beállításait is lementi.
  • Ez a fajta módja a biztonsági mentésnek, nem tömöríti az adatokat, tehát helytakarékosságra nem alkalmas. Kivételt képeznek ez alól a szalagos egységekre készült másolatok, mert itt ha a hardware képes rá, akkor az adatok tömörítve kerülnek a kazettára.
Mentés menete lépésről lépésre:
Az NTBackup szoftver indításához kattintsunk a Start menü futtatás menüpontjára:Felugró ablakba írjuk be, hogy ntbackup és nyomjuk meg az enter billentyűt vagy az OK gombot. Miután elindult a program, az üdvözlő képernyőn válasszuk a speciális üzemmódot:Itt több lehetőség közül is választhatunk. Mi a "haladó módszert" fogjuk választani, és magunk fogunk beállítani mindent.
Használhatjuk a beépített "varázslókat" melyek lépésről lépésre, végigvezetnek minket a biztonsági másolat készítés (vagy mentésből visszaállítás) folyamatán. Ha ezt a lehetőséget akarjuk választani, akkor olvassuk el figyelmesen a képernyőn megjelenő utasításokat, és azok alapján haladjunk. Válasszuk a Biztonsági másolat fület.Itt fogjuk megadni azt, hogy mely adatokról szeretnénk biztonsági másolatot és, hogy a biztonsági másolatot hova akarjuk elhelyezni (merevlemezre, vagy szalagos egysérgre, stb.) Először a bal oldali fa struktúrát megnyitva válasszuk ki a menteni kívánt mappákat és fájlokat. Ezt a mappák és fájlok előtti kis jelölőnégyzet bepipálásával tehetjük meg:A fenti képen látható, hogy a PHP és a Windows mappa került kijelölésre, valamint a System state (rendszerállapot). A rendszerállapot kijelölésével mentésre fog kerülni a rendszerleíró adatbázis (registry) is, és a fontos rendszerfájlok.

Eztután azt kell megadnunk, hogy hova kerüljön a mentés. Ezt az ablak alján tudjuk kiválasztani a Tallózás gombra kattintva.A biztonsági másolat egy fájlba fog kerülni, melynek bkf a kiterjesztése. Alapértelmezetten az a: meghajtóra teszi ezt a fájlt az NTBackup. Ha van szalagos mentőegység a számítógépben (főleg szerverekben jellemző) akkor itt az is kiválasztható, a Biztonsági másolat helye rublikában.

Ha ezzel megvagyunk akkor kattintsunk az Indítás gombra. Az ezután felugró ablakon beállíthatjuk, hogy mi legyen a biztonsági másolat cimkéje, stb... alapesetben ezzel nem kell foglalkozni. A Speciális gomb megnyomásával kiválaszthatjuk a biztonsági mentés típusát (ezt állítsuk Normál -ra) és beállíthatjuk, hogy a mentés végeztével az NTBackup visszaellenőrizze, hogy olvasható e a mentés (nem sérült e az adathordozó például). Ha készen vagyunk akkor kattintsunk a Biztonsági mentés indítása gombra, ezzel elindul a mentés.A mentés végeztével a Jelentés gombra kattintva megtekinthetjük a mentésről készült naplót.